جراح مغز و اعصاب از چه ابزارهایی برای تشخیص اختلالات مغز و نخاع استفاده میکند؟
روشهای آزمایشگاهی و تستهای زیادی وجود دارد که در مسیر تشخیص و انجام جراحی به جراح کمک میکند مانند موارد زیر:
- مگنتوانسفالوگرافی (MEG): از این روش برای پیدا کردن دلیل تشنج و صرع استفاده میشود.
- الکتروانسفالوگرافی (نوار مغزی): برای ایجاد نوار مغزی تکنسین تعدادی الکترود روی پوست سر قرار میدهد تا فعالیت الکتریکی مغز را ثبت کند. این روش به تشخیص بیماریهای مغزی مثل التهاب مغز، تومور و جراحات و صدمات مغزی نخاعی کمک میکند.
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا ام آر آی (MRI): برای ایجاد تصاویر دقیق از سیستم عصبی به ویژه مغز و نخاع از امواج رادیویی و مغناطیسی استفاده میشود که به آن ام آر آی میگویند.
- توموگرافی گسیل پوزیترون یا پت اسکن (PET): اغلب برای کشف سرطان در مغز و نخاع استفاده میشود.
- توموگرافی کامپیوتری یا سی تی اسکن (CT): سی تی اسکن آزمایشی است که با استفاده از اشعه ایکس و فناوری تصویربرداری کامپیوتری از سیستم عصبی تصویر ایجاد میکند و در اختیار جراح قرار میدهد.
- آنژیوگرافی: از آنژیوگرافی برای تصویربرداری از رگهای خونی استفاده میشود. برای انجام آنژیوگرافی نوعی ماده رنگی به رگ بیمار تزریق میشود سپس با استفاده از اشعه ایکس یک تصویر مشخص از سیستم جریان خون ایجاد میشود. این آزمایش برای تشخیص اختلالات عروقی مغز استفاده میشود.
- بررسی مایع مغزی و نخاعی با پونکسیون کمری: در این روش، جراح با استفاده از یک سوزن که به ستون فقرات وارد میکند، از مایع مغزی و نخاعی نمونه برداری میکند تا بیماریهایی نظیر مننژیت، سرطان خون، ام اس و زوال عقل و غیره را تشخیص دهد.